Cum pot să primesc o ofertă?
Cum pot să comand?
Ce înseamnă sticlă securizată?
Ce înseamnă sticlă laminată?
Ce înseamnă sablarea sau înfolierea?
Ce înseamnă sticlă Float?
Ce înseamnă sticlă Ultraclear?
Ce înseamnă sticlă anticalcar (Timeless)?
Detalii tehnice – sticlă

Cum pot să primesc o ofertă?


Pentru a vă putea propune variantele de realizare posibile și ofertarea acestora este necesar să ne transmiteți câteva informații:

  • Dimensiunile aproximative;
  • Desene/ schițe/ planuri de arhitectură;
  • Fotografii cu zonele respective;
  • Detalii privind structura zonelor adiacente: zidărie, beton, structură de gips carton, finisaj (tipul dacă este cazul);
  • Imagini sau detalierea modelului/ design-ului dorit.

Pe baza acestor precizări vă putem transmite oferta de preț și toate detaliile aferente.

Cum pot să comand?


În urma ofertei inițiale, dacă doriți să realizați cu noi lucrarea, următorul pas constă în programarea măsurătorilor la fața locului. Pentru aceasta vom avea nevoie de adresa punctului de lucru și de intervalul orar preferat.
După măsurătorile finale și stabilirea tuturor detaliilor, vă transmitem oferta finală (dacă sunt modificări față de cea inițială) și așteptăm confirmarea Dvs. privind varianta dorită.
În vederea lansării comenzii în producție este necesară facturarea și achitarea avansului (50% din valoarea totală). Pe baza facturii emise și transmise, avansul se poate achita în contul firmei prin transfer bancar, ordin de plată (OP) sau numerar la un ATM al Băncii Transilvania.
În momentul în care ne apropiem de finalizarea prelucrărilor, vă vom contacta pentru programarea montajului. În funcție de tipul proiectului, este posibil ca montajul să se realizeze în două sau mai multe etape: instalarea structurilor de ancorare sau a feroneriei, ulterior finalizând cu dispunerea panourilor de sticlă.
La finalizarea montajului vă transmitem și factura cu diferența de achitat, alături de certificatul de garanție și instrucțiunile privind păstrarea și întreținerea.

Ce înseamnă sticlă securizată?


Prin supunerea panoului de sticlă la un proces ce presupune încălzirea la aproximativ 700°C, urmat de răcirea rapidă la temperatura încăperii obținem o stilcă securizată. În urma acestui tratament termic, sticla devine de aproximativ 7 ori mai rezistentă. Rezistența este crescută atât pentru șocurile mecanice, cât și la căldură (expunerea la surse de căldură – de exemplu placările cu sticlă la bucătării).
Panourile de sticlă securizată sunt elastice, iar în cazul spargerii rezultă bucăți de mici dimensiuni cu marginile și colțurile rotunjite, comparând cu sticla nesecurizată unde sunt cioburi de dimensiuni mari și mici, tăioase și ascuțite.
Toate prelucrările necesare panoului se realizează înainte de procesul de securizare. Sticla securizată nu mai poate fi debitată, găurită, decupată.

Ce înseamnă sticlă laminată?


Sticla laminată se obține prin lipirea termică între ele a două sau mai multor foi de sticlă cu ajutorul unor folii PVB (Poly Vinyl Butyral) sau EVA (Etyl Vinyl Acetat). Acest pachet de sticlă se folosește pentru balustrade, uși și compartimentări, vitrine, pardoseli, copertine.
Rezistența sporită a pachetului de sticlă are ca principal avanjat faptul că, în momentul spargerii accidentale, folia reține bucățile de sticlă rezultate. Cioburile rămân lipite, astfel se evită accidentele sau rănirea, iar în cazul balustradelor se preîntâmpină posibilitatea de cădere în gol.
Printre avantajele folosirii acestui tip de sticlă pentru fațade, compartimentări sau uși putem aminti că spargerea necesită un efort considerabil și zgomotos. Foliile de laminare au și capacitate de absorbție a zgomotelor – se recomandă folosirea acestora în situațiile în care izolarea acustică este importantă.
În ceea ce privește aspectul, foliile de laminare pot fi transparente, mate sau colorate.

Ce înseamnă sablarea sau înfolierea?


Mătuirea sticlei se poate obține prin mai multe procedee:

  • Sablare mecanică: suprafața sticlei este suflată cu aer comprimat și particule de nisip. Această procedură se poate realiza pe întreaga suprafață, parțial sau cu model cu ajutorul unor șabloane. Suprafețele sablate își pierd luciul, devin aspre, poroase, mate și semitransparente. Zonele sablate sunt mai pretențioase în ceea ce privește întreținerea.
  • Satinare sau sablare chimică: suprafața sticlei este tratată cu subsanțe speciale acide, puternic corozive. Producătorii de sticlă realizează această procedură în cadrul procesului de fabricație. Sticla obținută are un aspect fin și omogen, este mai ușor de întreținut și se pătează mai greu spre deosebire de varianta sablării mecanice. Sticlele satinate sunt mate pe întreaga suprafață.
  • Înfoliere: suprafața sticlei devine mată cu ajutorul foliilor autoadezive. Foliile sunt disponibile în mai multe variante, modele, culori; ele se pot personaliza prin imprimare și se pot efectua decupaje cu ajutorul echipamentelor cutter-plotter conform design-ului dorit. Printre avantajele acestei tehnici se remarcă: întreținerea ușoară, efectul decorativ spectaculos și posibilitatea de înlocuire sau renunțare la model fără înlocuirea panoului de sticlă.

Rolul acestor procedee este strict decorativ, ornamental, nu are influență asupra rezistenței sau privind alte aspecte.

Ce înseamnă sticlă Float?


Termenul Float vine de la procesul de producție a sticlei. Materia primă pentru obținerea sticlei transparente, plane, denumite Float este formată dintr-un amestec de nisip de înaltă calitate, minereuri naturale și substanțe chimice. Procedeul de obținere constă în topirea sticlei, care este turnată continuu din cuptor într-o baie de staniu/ cositor. Aceasta plutește și se formează la suprafață, după care trece printr-o cameră de răcire.
Sticla Float are o ușoară nuanță verzuie, care nu se observă la o luminozitate scăzută sau pe un fond întunecat. În componența acesteia există oxizi metalici, care explică tenta verzuie. Tenta verzuie se poate observa în special privind cantul sticlei.

Ce înseamnă sticlă Ultraclear?


Sticla Ultraclear face parte din categoria sticlelor Float, particularitatea ei constând în transparența deosebită pe care o are, fiind o sticlă extra-clară.
Aceasta are un conținut redus de oxizi de fier, fapt ce are drept rezultat o transparență deosebită. Colorația reziduală este foarte scăzută. Se recomandă utilizarea acesteia în cazurile în care sunt importante neutralitatea culorilor sau claritatea.

Ce înseamnă sticlă anticalcar (Timeless)?


Sticla anticalcar este special concepută pentru paravanele și cabinele de duș, fiind foarte ușor de întreținut datorită faptului că se curăță extrem de rapid.
Sticla SGG Timeless este realizată prin depunerea cu magnetron a unui strat de oxizi de metal, aproape invizibili, pe suprafața unei sticle SGG Planiclear – care are un grad foarte ridicat de claritate și nu alterează perceperea culorilor indiferent de grosimea acesteia. Acest tratament durează de-a lungul timpului fără a-și pierde eficiența, sticla rezistând tuturor tipurilor de procesare industrială.
Sticla Timeless este protejată pentru o transparență de durată. Având un efect anticoroziv, murdăria și calcarul nu pot adera pe suprafața sa, sticla păstrându-și astfel în timp aspectul atractiv, transparent și curat cu un efort minim. Apa alunecă pe suprafața sticlei, iar acest fapt limitează apariția urmelor și a petelor. Orice pată reziduală se curăță mai ușor decât de pe o sticlă netratată.

Detalii tehnice – sticlă


Proprietățile fizice ale sticlei silico-calco-sodice

1. Densitatea

Densitatea sticlei este de 2,5, adică o masă de 2,5 kg pe m² și pe mm grosime.
Masa volumică, exprimată în sistemul internațional de unități, este de 2.500 kg/mᶾ. Un m² de sticlă de 4 mm are, deci, o masă de 10 kg.
Greutatea (în funcție de grosime, pentru sticlă float):

  • 4 mm = 10 kg/mp
  • 5 mm = 12.5 kg/mp
  • 6 mm = 15 kg/mp
  • 8 mm = 20 kg/mp
  • 10 mm = 25 kg/mp
  • 12 mm = 30 kg/mp

2. Rezistența la compresiune

Rezistența sticlei la compresiune este foarte mare: 1.000N/mm² sau 1.000 MPa.
Înseamnă că, pentru a sparge un cub de sticlă cu latura de 1 cm, sarcina necesară este de ordinul a 10 tone.

3. Rezistența la îndoire

O sticlă supusă acțiunii de încovoiere prezintă o față comprimată și o față dilatată.
Rezistența la rupere prin încovoiere este de:

  • 40 MPa (N/mm²) în cazul sticlei float recoapte;
  • 120-200 MPa (N/mm²) în cazul sticlei călite (în funcție de grosime, de fasonarea marginilor și de tipul de lucrare).

Rezistența mare a sticlei călite se datorează faptului că, prin tratare, fețele sticlei sunt puternic comprimate.

4. Elasticitatea

Sticla este un material perfect elastic: nu se deformează niciodata permanent.
Cu toate acestea, este fragilă, adică dacă este îndoită din ce în ce mai tare, se sparge fără niciun semnal.

5. Modulul lui Young, E

Acest modul exprimă forța de tracțiune care ar trebui aplicată, teoretic, unei mostre de sticlă, pentru a se obține o alungire egală cu lungimea sa inițială.
Se exprimă în forța pe unitate de suprafață.
În cazul sticlei, conform standardelor europene:
E = 7 x 1010 Pa = 70 Gpa
Coeficientul lui Poisson, Ó (coeficientul de contracție transversală)
Atunci când mostra este supusă unei alungiri sub acțiunea unei tensiuni mecanice, se constată deformarea secțiunii sale.
Coeficientul lui Poisson, Ó, este raportul dintre deformarea unitară perpendiculară pe direcția tensiunii și alungirea unitară pe direcția tensiunii.
Pentru sticlele utilizate în domeniul construcțiilor, valoarea coeficientului Ó este 0,2.


Sursa: https://ro.saint-gobain-building-glass.com/ro/proprietati-fizice-ale-sticlei